Hoge opkomst bij vijfde EnergieOntbijt

Zo’n 50 Amstelveners ontmoetten elkaar tijdens het vijfde EnergieOntbijt op 15 december. Het ontbijt had als thema ‘Van elkaar Leren in de energietransitie’. Kleine en grote successen werden gedeeld, variërend van Led-lampjes in de kerstboom, woningisolatie tot de wens om een zonnepark in Amstelveen-Zuid te realiseren.

Bewoners, ondernemers, raadsleden en adviseurs van de gemeente delen uitdagingen. De muur willen isoleren maar geen spouw aantreffen, de buren meekrijgen bij het verduurzamen van hun dak en van ‘praten’ overgaan naar ‘doen’. Ondernemers en het Duurzaamheidsfonds hebben veel projecten in de pijplijn, maar hoe krijgen ze die eruit? Vooral van Verenigingen Van Eigenaars en scholen komen er aanvragen binnen bij het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Amstelveen. Wethouder Duurzaamheid Peter Bot (BBA) benoemde als uitdaging de knellende regelgeving bij het realiseren van een zonnepark in Amstelveen-Zuid.

Veel successen gaan over het verduurzamen van scholen in Amstelveen. Zo is de projectaanvraag Duurzame Scholen van gastspreker Arno van Wayenburg gehonoreerd door het Duurzaamheidsfonds en leggen gastsprekers van projectbureau SAMEEN o.a. uit hoe studenten een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van scholen. Ook heeft de Amstelveense politiek een motie aangenomen om alle scholen energieneutraal te maken. Duurzaamheidspartner Gideon Goudsmit heeft groen licht voor het plaatsen van zonnepanelen op de Internationale School in Amstelveen.

Energiescan van je woning

Praktisch voor ontbijtgasten is wat je kunt leren van een energiescan van je woning. Zo dachten bewoners van een jaren-dertighuis in Amstelveen dat zij al energiezuinig leefden en dat hun spouwmuur goed was geïsoleerd. Totdat zij een energiescan wonnen van hun huis tijdens een eerder EnergieOntbijt. Op de uitslag van de scan vertoont gastspreker Huibert Spoorenberg aan de hand van warmtefoto’s en meterstanden de warmte en energielekken in hun woning.

Tijdens het energieontbijt kreeg organisator Jacqueline Quarles van Ufford het Groene Lintje 2017. Een grote en terechte verrassing.

Vrijdag 31 januari volgende energieontbijt

Wil je ook deelnemen aan een EnergieOntbijt? Het volgende ontbijt, georganiseerd in samenwerking met Stadsdorp Elsrijk, is op woensdag 31 januari 2018 in de Stadsdorpskamer van Stadsdorp Elsrijk, Heemraadschapslaan 100 in Amstelveen. Thema is coöperatief energie opwekken met de wijk. Meld je aan bij de ontbijtorganisator via jrvquarles@gmail.com

Ontbijt december Peter

©2017 Gemeente Amstelveen - Algemene voorwaarden