Interview met Amstelvener Mitchell Stroebel

Wie ben jij?
“Ik ben Mitchell, ik woon al 24 jaar in Amstelveen. Ik ben opgegroeid in de Kostverlorenhof-buurt en de Bomenbuurt. In de Bomenbuurt woonden mijn ouders. Ik ben niet opgegroeid bij mijn vader en moeder, maar bij mijn opa en oma. Zij wonen in de Kostverlorenhof. Daar had ik mijn vriendjes, de kattenkwaad en dat soort dingen.Ik werk nu voor een beveiligersbedrijf. Ik heb meerdere opleidingen geprobeerd, maar ik ben niet iemand die in de schoolbanken moet zitten. Ik leer liever in de praktijk. En als ze mij nodig hebben ben ik vrijwilliger bij P60. Voorheen kwam ik er 3 tot 4 keer per week. Maar nu minder. Hoewel P60 is voor mij wel de plek in Amstelveen waar ik mijn vrienden ontmoet. het is de plek voor de Amstelveense, iets alternatievere jeugd komt.”

Wat is voor jouw het meest belangrijk in je leven?
“Dat zijn mijn opa en oma. Als ik hun niet had gehad dan had ik hier niet zo gezeten. Daar ben ik heel eerlijk in. Mijn vrienden betekenen ook veel voor mij, want daar kan ik op rekenen en zij steunen mij door dik en dun. En mijn vader, hij is er heel lang niet geweest, en nu wel, dus dat is ook erg belangrijk voor mij. Daarnaast is gewoon leuke dingen doen, een beetje schijt hebben aan de wereld belangrijk als je het mij vraagt. Doe je eigen ding, ben wie je bent en ga niet een ander zijn omdat anderen dat willen.”

IMG_1064

Wat is het mooiste/bijzonderste compliment dat je ooit gekregen hebt?
“Nou, dat is niet echt een compliment geweest, meer een gebeurtenis. Mijn oma gaf sportles aan kinderen met een lichamelijke en geestelijke beperking. Ze nam mij vaak mee naar deze lessen. Er was in die les een meisje waarvan ze altijd dachten dat ze doofstom was, dus dat ze zowel niet kon praten als kon horen. En op een gegeven moment ging ze met mij praten, dat had mijn oma en de ouders van het meisje nog nooit meegemaakt. Dat vond ik wel een van de mooiste dingen. Dat kunnen we wel een compliment noemen vind ik.”

Hoe is het voor jou om in Amstelveen te wonen?
“Tot mijn 14e was het heel leuk om hier te wonen, omdat je tot die leeftijd veel buitenspelen en daar is alle mogelijkheid toe. Veel bomen, veel groen. Alleen op je 14e ga je je natuurlijk een beetje afzetten tegen alles en iedereen, en dan wordt het wat moeilijker. Ik vind dat er voor de jeugd vrij weinig te doen is. Je hebt een paar kroegen, maar dat zijn allemaal kroegen die que publiek toch gericht zijn op de wat oudere mensen. Dan heb je nu het Uilenstedecafé en P60. En dat is het. Dus ik vind dat het voor kinderen heel leuk is, maar wordt je 14 en tot je 25e wordt het gewoon iets saaier. Het Stadsplein is ook niet helemaal dé plek, het is alleen maar kleding.”

“Ik stel voor dat de er brainstorm-bijeenkomsten georganiseerd worden met inwoners uit verschillende buurten en verschillende leeftijden en hen de vraag stelt wat is er nodig op dit gebied. En dan wel aangeeft dat het een beetje normale dingen moeten zijn, dus geen achtbaan bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld in Westwijk daar is veel leegstand. Als we daar een hang-out kunnen maken waar je gewoon voor € 1,50 een biertje kan halen, waar een pooltafel staat en een dartbord. Zo’n jeugdhonk. Ik denk dat dat het heel goed zou doen onder de jeugd. En wie weet dat er dan weer uitkomt wanneer de jeugd bij elkaar komt. Amstelveen is heel muzikaal. Wie weet ontstaat er weer een bandje. Ik zie dat bij P60 allemaal op het podium staan. Heel muzikaal is Amstelveen. Geef ze alleen de plek en ruimte om zich te ontwikkelen en te socializen, waar het niet zo duur is en waar wordt gezegd dat de oude mensen niet welkom zijn.”

“Wat ik het mooie vind aan de gemeente Amstelveen is het jongerenwerk! Ze zijn er, maar ze zijn er niet op je te straffen. Ze zijn er juist om je te helpen en te begeleiden. Dat vind ik echt het positieve eraan. Ik vind Amstelveen ook een hele relaxte, diverse gemeente. Je kan van heel veel verschillende mensen leren. Japanse, Chinese, Hindoestaanse die kom je allemaal tegen in de stad. Het is een hele schone en mooie gemeente.”

IMG_1065

Hoe maak jij het verschil?
“Ik ben iemand die heel veel in de horeca werkt. Mensen komen naar horecagelegenheden voor hun plezier, voor een borrel, maar ook om hun verhaal kwijt te kunnen. Ik denk dat ik een luisterend oor kan bieden. Ik ben een makkelijk aanspreekpunt en ik ben het de volgende dag weer vergeten als het niet belangrijk is. Vervolgens drinken we een biertje en is het gezellig. Maar ook als iemand hulp nodig heeft, dan doe ik dat. Eigenlijk voor iedereen, oud of jong.”

 Hoe vind jij dat we met elkaar om moeten gaan?
“Voor mij is respect heel belangrijk. Respect voor religie. Ik ben niet gelovig zeg ik altijd, maar er is iets. Ik heb van alle geloven ter wereld mijn eigen ‘geloof’ gemaakt. Dus ik vind het heel belangrijk dat je iemand anders z’n religie respecteert. Daarnaast vind ik dat je in Nederland de waarden en normen van Nederland moet respecteren. Bijvoorbeeld, dat je als je in Nederland woont de Nederlandse taal spreekt.

In Amstelveen valt het mij op dat de jonge mensen met name nieuwsgierig zijn en interesse tonen in andere culturen en religies. Maar de oudere garde heeft er iets meer moeite mee. Ik hoop dat de oude garde op een gegeven moment gaat inzien dat het juist mooi is dat er in Amstelveen, of over de hele wereld, zoveel verschillende religies zijn. Want je kan van elkaar leren. Het islamitische geloof bijvoorbeeld heeft heel veel respect voor de families, dat vind ik heel mooi, daar kan je van leren. Ik vind dat we iedereen moeten laten leven zoals men dat wil. Dat is hoe mijn ideale wereld.”

©2017 Gemeente Amstelveen - Algemene voorwaarden