Alternatieve energiebronnen jaren ’30 wijk

Op 31 januari jl. verzamelden zich meer dan 50 Amstelveners in de Stadsdorpskamer in Elsrijk voor het zesde EnergieOntbijt. Het thema was ‘Energie opwekken in een jaren ’30 wijk’. Alternatieve energie opwekken met kleine windmolens en dakpannen waren onderwerp van gesprek.

Met een kleine windmolen kan energie worden opgewekt. Ook in een jaren ’30 wijk met beschermd dorpsgezicht. Daar is wel een vergunning voor nodig. Zowel voor woningen in een beschermd dorpsgezicht als woningen in een welstandsvrij gebied. Zonne-energie kan ook worden opgewekt als inwoners niet beschikken over een dak met zonnepanelen. Frank Boon van energie coöperatie Zuiderlicht: “Bewoners kunnen investeren in zonnepanelen op andere daken dan die van hun eigen woning. Ga op zoek naar eigenaren van grote daken die zelf geen middelen of expertise hebben om zonnepanelen op het dak te leggen. Energie coöperatie Zuiderlicht brengt dakeigenaren en bewoners met elkaar in contact en regelen de plaatsing. Bewoners worden lid van de coöperatie.”

Wethouder Peter Bot (Duurzaamheid): “Zonneceldakpannen zijn een uitkomst voor wat oudere woningen. Ze kunnen makkelijker dan zonnepanelen rond de schoorstenen en dakvensters worden gelegd. Dat geeft ook een mooier gevelbeeld.” Er bleek veel interesse voor zonneceldakpannen. De hoge efficiëntie van deze dakpannen komt onder meer doordat het hele dak gebruikt wordt. Daarnaast zijn ze in verschillende groepen geschakeld waardoor de gehele opbrengst niet door een schaduwplek wordt benadeeld.

Aanmelden Duurzaam Elsrijk
De aanwezige projectgroep Duurzaam Elsrijk wil wijkbewoners via aandacht voor groen en betere wateropvang nog meer betrekken bij het verduurzamen van hun woning. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich aanmelden voor de avond Duurzaam Elsrijk op donderdag 15 februari via duurzaam@stadsdorpelsrijk.nl.

Donderdag 8 maart volgende EnergieOntbijt
Het volgende EnergieOntbijt is op donderdag 8 maart bij stichting WaMi, Orion 3 in Amstelveen, in Waardhuizen-Middenhoven. Tijdens dit ontbijt delen wijkbewoners initiatieven om woningen te verduurzamen vanuit een huur of VVE situatie. Stuur ideeën en meld u aan bij de ontbijtorganisator via jacqueline@groenegroei.com.

©2017 Gemeente Amstelveen - Algemene voorwaarden